Shoptok.si

Kare in mortadela

Mortadela je okusna in priljubljena vrsta klobas. Prihaja iz Bologne, mesta v Italiji. Tam ponujajo rožnato klobaso kot Mortadella di Bologna. Te sorte ni mogoče primerjati s preprosto mesno klobaso, saj sta obe sorti proizvedeni različno in vsebujeta različne sestavine. Poleg tega je okus prave mortadele razmeroma pikanten.

Po klasičnem receptu se za pridelavo uporablja le fina svinjina iz bokov in pleč. Je drobno narezana, kar daje klobasi rožnat videz. Poleg soli, popra in sladkorja se v nekaterih variantah za začimbo uporabljajo tudi pistacije ali druge začimbe. Če je mortadela narejena iz drugih vrst mesa, kot sta govedina ali jagnjetina, mora biti ustrezno označena.

Hrani se v ohlajenih vitrinah ali sveža na pultu za klobase. Mortadela drugod po svetu nima veliko podobnosti s klasično različico, ker se običajno uporabljajo druge sestavine. Velike razlike so tudi v okusu. Za proizvodnjo se pogosto uporablja teletina ali goveje meso. Mortadeli poleg soli in popra včasih dodajo rdeče vino. V nekaterih variantah pistacije nadomestimo z majhnimi koščki popra.

Mortadela je veliko več kot okusno predelano meso za sendviče. Ima uravnotežen okus, ki je značilen za to sorto. Idealen je kot dodatek k kateri koli vrsti kruha ali peciva. Postrežemo ga lahko samostojno ali polnjeno. Za nadev je primeren sir ali zelenjava. Če ga ne kupujemo narezano, ampak na kos, ga lahko narežemo na majhne kocke in je potem primerna kot dodatek solatam ali toplim jedem, kot so testenine in krompir.
NaN trgovin0 izdelkov
Zanimivi izdelki te čakajo v sorodnih kategorijah

Prejemaj posebne ponudbe

Prijavi se na Shoptok e-novice za lažjo odločitev pri vsakem nakupu.