Brezplačna
registracija

Brezplačna
registracija

Ogrej se pametno!

Hitrejši in boljši
telefon

Brezplačna registracija

Ogrej se pametno!

Hitrejši telefon

Margarina

0 izdelkov 0 trgovin
Filtri
Filtriranje
Cena

Razvrsti
 

 
 

 

Margarina – vsakodnevni zaveznik v kuhinji

Margarina je eden izmed tistih izdelkov, ki so že desetletja samoumevno prisotni skoraj v vsaki kuhinji. Njena uporaba je zelo široka – uporablja se pri pripravi kolačev, tort, peciva, omak in namazov, pa tudi kot dodatek jedem za dosego želene mehkobe in bogatega okusa. Posebna prednost margarine je v tem, da je cenovno dostopna in lahko dosegljiva, zato predstavlja preprosto rešitev za vsakodnevne kulinarične potrebe. Poleg tega se margarina enostavno kombinira z različnimi živili in se zaradi svoje nevtralne arome dobro poda tako k sladkim kot tudi k slanim jedem.

Margarina ali maslo – v čem je razlika?

Ena najpogostejših dilem, ko gre za te izdelke, je izbira med margarino in maslom. Maslo je naravni mlečni izdelek živalskega izvora, bogat s specifično aromo in hranili, ki izvirajo iz mlečne maščobe. Margarina pa je rastlinskega izvora, saj nastane iz kombinacije rastlinskih olj in maščob, zato je primerna za ljudi, ki se izogibajo mlečnim izdelkom ali so na postu. Medtem ko maslo jedem daje intenzivnejši okus in vonj, je margarina bolj praktična za vsakodnevno uporabo, saj je obstojnejša, ima daljši rok trajanja in se lažje vključi v različne recepte. Prav zato imajo številna gospodinjstva v hladilniku oba izdelka in ju uporabljajo glede na priložnost in potrebo.

Sestava margarine

Sestava margarine je preprosta, a skrbno zasnovana, da zadovolji prehranske in tehnološke zahteve. Osnovo tvorijo rastlinska olja in maščobe, v proizvodnji pa se dodajajo voda, emulgatorji, sol in določeni vitamini. Sodobne margarine pogosto vsebujejo tudi omega-3 maščobne kisline ter vitamine A, D in E, zato so obogatene z dodatno hranilno vrednostjo. V primerjavi z maslom ima margarina manjši delež nasičenih maščob in holesterola, zaradi česar jo mnogi uvrščajo med bolj zdrave alternative. Vseeno pa je izbira med margarino in maslom pogosto odvisna od osebnih navad in okusa.

Postna margarina za mazanje

Posebno mesto v gospodinjstvih zavzema postna margarina za mazanje, ki postaja vse bolj priljubljena med potrošniki. Ta vrsta margarine ni namenjena le tistim, ki se postijo, ampak tudi vsem, ki želijo lahek rastlinski izdelek v svoji prehrani. Postna margarina je kremasta, enostavno se maže in je prijetnega okusa, zato jo pogosto uporabljajo kot namaz za zajtrk ali malico. Poleg praktičnosti je tudi vsestranska, saj se lahko uporablja pri pripravi peciva in kolačev, njena blaga tekstura in okus pa se dobro ujemata z dodatki, kot so marmelada, med ali zelenjava.

Uporaba margarine

Čeprav se najpogosteje povezuje z mazanjem na kruh, ima margarina veliko širšo uporabo. V kulinariki se uporablja za pripravo različnih vrst testa, saj pripomore, da je pecivo mehkejše in dlje ostane sveže. V kolačih margarina daje fino teksturo in omogoča boljše povezovanje sestavin. Poleg tega se uporablja tudi pri kuhanju, praženju in pripravi omak, saj je stabilna pri višjih temperaturah. Njena nevtralna aroma jo naredi primerno tako za slane kot za sladke jedi, zato se upravičeno uvršča med najbolj vsestranske izdelke v gospodinjstvu.

Blagovne znamke margarine

Na slovenskem trgu je na voljo široka ponudba margarin, med najbolj prepoznavnimi pa so:

• Tamek Dobro Jutro margarina – znana po svoji lahki teksturi in odlični mazljivosti, pogosto uporabljena za zajtrk.
• Rama margarina – priljubljena blagovna znamka, ki se uporablja tako za mazanje kot za pripravo raznovrstnih jedi in peciva.
• Becel margarina – blagovna znamka z dolgo tradicijo, prepoznavna po svoji kakovosti in dostopnosti.

Cene margarine

Cene margarine se razlikujejo glede na proizvajalca, vrsto in pakiranje, vendar na splošno ostajajo med cenovno dostopnimi izdelki. Na primer:

• Tamek Dobro Jutro margarina (250 g) – okoli 1,10 EUR
• Rama margarina (250 g) – okoli 1,20 EUR
• Becel margarina (250 g) – okoli 1,15 EUR
• Postna margarina za mazanje (250 g) – okoli 1,30 EUR

Dostopnost in priljubljenost

Te cene uvrščajo margarino med najbolj cenovno ugodne izdelke za vsakodnevno uporabo. Njena stalna prisotnost v trgovinah in široka uporaba v kulinariki prispevata k temu, da je margarina redno na nakupovalnem seznamu številnih gospodinjstev. Zaradi ugodne cene in vsestranskosti jo potrošniki pogosto izberejo kot osnovni izdelek, ki olajša pripravo različnih jedi in predstavlja praktično rešitev pri vsakodnevni prehrani.