- Domov
- Kuhinjski aparati
- Kuhanje, pečenje, cvrtje
- Večnamenski kuhalniki
Večnamenski kuhalniki (multi cooker)
S pomočjo večnamenskega kuhalnika lahko hrano cvrete, kuhate, dušite, kuhate na pari in globoko cvrete, pogrevate in vzdržujete želeno temperaturo.
Prednosti multi cookerov
• priprava različnih jedi brez dodatnega napora;
• dolgoročno ohranjanje temperature hrane;
• upravljanje programske opreme med delovanjem, izvedeno v avtomatskem ali polavtomatskem načinu;
• prisotnost programov v katerem se čas kuhanja samodejno prilagaja
• hrana se praktično ne zažge, ker se za prekrivanje posode uporablja posebna plast;
• zaužije se manj olja, kar ima pomembno vlogo pri dietni prehrani.
Toda glavna prednost te tehnike je avtomatiziran proces pridobivanja hrane, ki vam omogoča bolj racionalno porabo časa in s spretno uporabo naprave dovolj pester jedilnik. Poleg tega lahko multicooker opravlja vlogo lonca na pritisk, cvrtnika, električne ponve in pečice.
Značilnosti večnamenskega kuhalnika
• Ohišje iz ognjevarne plastike ali nerjavečega jekla. Nekateri modeli uporabljajo kombinacijo teh materialov.
• V ohišju je nameščen grelni element, katerega temperatura segrevanja se giblje od 40 do 180 stopinj. Nekateri multicookers so opremljeni z možnostjo 3D ogrevanja, ki vam omogoča, da pospešite delovni proces za eno tretjino. Hrano pogrevamo s treh strani. Tovrstni gospodinjski aparati imajo dodatno zaščito, naprava se ne vklopi, če je prazna in se samodejno ustavi, če se pregreje. Ko multicooker deluje v 3D načinu kuhanja, ima lahko ogrevanje pomembno vlogo.
• Posoda za hrano je nameščena znotraj ohišja. Običajno je odstranljiv, ima teflonsko ali keramično prevleko proti prijemanju. Nekateri modeli ponujajo popolnoma keramične lončke - njihova cena je dražja, vendar ima material večjo vzdržljivost. Odvisno od modela je ponujena prostornina 1,6 litra - 6,4 litra.
• V ohišju je nameščen blok, sestavljen iz zaslona in kontrolnih gumbov - mehanskih, dotik ali vrtljivih stikal.