Shoptok.si

Aparati za počasno kuhanje (slow cooker)

Aparati za počano kuhanje, znani tudi kot slow cooker aparati, so električni lonci za kuhanje, ki počasi segrevajo hrano in jo kuhajo pri temperaturah pod vreliščem od 3 do 12 ur. Običajno proizvedejo toploto od 60 do 70 °C pri nizki stopnji kuhanja in okoli 80 do 90 °C pri visoki stopnji kuhanja.To pomeni, da so pravi ekvivalent loncu na pritisk. Ta metoda kuhanja je uporabna za številne vrste hrane. Počasni kuhalniki preprečujejo izgubo hranilnih snovi, visoko porabo energije in hiter tempo.

V primerjavi s kuhanjem v pečici aparati za počasno kuhanje porabijo manj energije. Ponavadi imajo dva programa, nekateri pa tri. Ta metoda kuhanja je še posebej primerna za zaposlene ljudi, saj je - zahvaljujoč funkciji časovnika - hrana pripravljena, ko pridejo domov. Nekatere modele je mogoče programirati tudi za določen čas začetka. Tipične jedi, ki jih lahko pripravljate v teh napravah so enolončnice, juhe in enolončnice. Meso, stročnice, krompir in gosta zelenjava, kot sta zelje in korenje, so še posebej primerni za te naprave. Po drugi strani pa imajo občutljiva živila, kot so ribe, testenine in riž, krajši čas kuhanja: te sestavine dodajte šele proti koncu časa kuhanja. To velja tudi za mlečne izdelke, ki lahko postanejo grudasti, če jih predolgo kuhate.

Zgradba, velikost in zmogljivost sodobnih aparatov za počasno kuhanje

Naprave so sestavljene iz notranje posode in ogrevane zunanje lupine. Če cenite preprosto čiščenje, poiščite lonec, ki ga je mogoče prati v pomivalnem stroju. Temperaturo lahko nastavite z regulatorjem. Glede velikosti lahko izbirate med modeli z naslednjimi zmogljivostmi:

• do 3,5 litra: za 2 do 4 osebe
• 4,5 do 5 litrov: za 4 do 6 oseb
• 5,7 do 6,5 litra: za velike kose mesa
• 8 litrov: za velike zabave z več kot 10 gosti

Večina počasnih kuhalnikov ima moč med 150 in 350 vati. Za ogrevanje je potrebna največja poraba. Za vzdrževanje toplote se porabi le približno 60 vatov. Naprave potrebujejo približno 150 do 200 vatov za nižjo stopnjo programa in 200 do 350 vatov za najvišjo raven – odvisno od proizvajalca in velikosti.

Značilnosti aparatov za počasno kuhanje

Slow cooker aparati so na voljo z različnimi dodatnimi funkcijami. Obvezen je premaz proti prijemanju. Tudi pokrov – običajno je to steklen pokrov, skozi katerega lahko opazujete, kako se hrana kuha. Vendar pokrova ne smete odstraniti pogosteje, kot je potrebno, ker uhaja veliko toplote. Splošno pravilo je: vsakič, ko odstranite pokrov, se čas kuhanja podaljša za približno 10 minut.

Za postrežbo hrane neposredno na mizo so idealni modeli s snemljivim loncem. Uporabne lastnosti so tudi navijalec kabla, LCD zaslon ali indikatorska lučka, ki prikazuje informacije o stanju delovanja. Časovnik vam pomaga, da se držite predpisanega časa kuhanja. Če pripravljate hrano, ki je ne boste zaužili takoj, je uporabna funkcija ohranjanja toplote. Samodejni izklopni sistem pomaga varčevati z energijo, protizdrsne noge in toplotno izolirani ročaji pa zagotavljajo varno delovanje. Počasni kuhalniki morajo biti stabilni in dobro izdelani.

Prejemaj posebne ponudbe

Prijavi se na Shoptok e-novice za lažjo odločitev pri vsakem nakupu.