Shoptok.si

Rdeče vino

Rdeče vino – pijača z zgodovino

Rdeče vino, znano tudi kot črno vino, je pristna pijača z bogato zgodovino, katere proizvodnja temelji na uporabi različnih sort rdečega, modrega ali rjavega grozdja. Rdeče vino dobi svojo značilno temno barvo zahvaljujoč specifičnemu procesu fermentacije, pri katerem se lupina grozdja ne loči od sadeža, za razliko od proizvodnega procesa belo vino. Pigmenti, znani kot antocianini, ki jih najdemo v lupini grozdja, so odgovorni za bogato paleto barv v rdečih vinih, ki segajo od svetlejših tonov do temnejših in intenzivnejših odtenkov rubina. Zanimivo je, da je eno najbolj znanih pravil pri postrežbi vina, da se rdeče vino servira sobne temperature, medtem ko to ne velja za belo in rose vino, ki naj bo ohlajeno.

Pravilo je nastalo v času, ko je bila "sobna temperatura" okoli 16-17 stopinj Celzija. Danes temu ni več tako, saj sobna temperatura praviloma presega 20 stopinj, kar je za rdeče vino že preveč. Tako rdeče vino običajno postrežemo v območju od 15 do 18 stopinj Celzija, želeno temperaturo in uživanje v polni aromi vina pa najlažje dosežemo tako, da steklenico postavimo v hladilnik, eno uro pred serviranjem.

Sladka, polsladka in suha rdeča vina

Ko razmišljamo o rdečem vinu, je pomembno vedeti, da obstaja več vrst, ki se razlikujejo po stopnji sladkosti: sladka, polsladka in suha rdeča vina. Vsaka od teh sort ima svojevrstne okuse in se najbolje poda k različnim jedem, ki še bolj poudarijo najboljše iz vina. Suha rdeča vina z najmanj kalorijami priporočamo k pečenkam, rdečemu mesu in divjačini, polsladka vina pa se odlično podajo k določenim sirom in izbranim sladicam. Po drugi strani pa so sladka rdeča vina z največ kalorijami na kozarec kot nalašč za zaključek obroka in se dobro podajo tistemu sladkemu na koncu. Kljub temu, da rdeča vina vsebujejo nekoliko več kalorij v primerjavi z belimi, razlika ni bistvena. Suho rdeče vino vsebuje razmeroma malo kalorij, zaradi česar je sprejemljiva izbira za tiste, ki pazijo na vnos kalorij, a vseeno želijo občasno uživati ​​v kozarcu dobrega vina. Cene rdečega vina so odvisne od številnih kompleksnih dejavnikov, vključno s sorto grozdja, geografsko regijo in letom trgatve, zaradi česar je vino ena najbolj cenjenih in zapletenih pijač za pripravo.

1 trgovin2 izdelkov

Prejemaj posebne ponudbe

Prijavi se na Shoptok e-novice za lažjo odločitev pri vsakem nakupu.