Shoptok.si

Kuhinjska sol

 Kuhinjska sol je glavni vir natrija v naši prehrani. Njegova glavna sestavina je natrijev klorid (NaCl), ki se uporablja kot konzervans in začimba. Sol lahko vsebuje tudi majhne količine jodnih spojin. Sol je tako kot olje, moka in sladkor ena od osnovnih sestavin, ki jih najdemo v vsaki kuhinji.

Natrij, ki prihaja iz kuhinjske soli, ima v telesu številne pomembne funkcije. Skupaj s kalijem uravnava osmotski tlak krvi. Poleg tega pomaga ohranjati ustrezno razdražljivost živčnih in mišičnih celic. Nasprotno pa jod, ki ga najdemo le v nekaterih vrstah soli, uporabljamo za proizvodnjo ščitničnih hormonov, ki so nujni za pravilno delovanje živčnega sistema.

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da je sol slaba stvar v prehrani, se ji ne smemo popolnoma odpovedati, da ne bi bila izpostavljena pomanjkanju mikrohranil, potrebnih za pravilno delovanje telesa.

Vendar je premajhna oskrba z natrijem praktično nemogoča, saj ga najdemo v skoraj vseh gotovih živilih. Uporablja se v ogromnih količinah za pripravo narezkov, predelanega mesa in sirov. To pa zato, ker kot odličen konzervans podaljšuje svežino hrane. Sol najdemo tudi v visoko predelani hrani (npr. juhe in omake v prahu), konzervirani hrani, kislih kumaricah in prigrizkih.

Ne smemo pozabiti, da je dnevna norma vnosa soli pri odrasli osebi 5 g soli, 2 g natrijevega klorida. Pri zdravih ljudeh ta odmerek ne povzroča stranskih učinkov.

V trgovinah z živili lahko med drugim najdete morske, oceanske, himalajske, tibetanske in številne druge vrste. Razlikujejo se po prisotnosti različnih nečistoč v sestavi, ki lahko vplivajo na barvo kristalov. Himalajska sol na primer vsebuje železov oksid, ki ji daje svetlo rožnato barvo. Kljub tej variaciji vsaka sol vsebuje več kot 95 odstotkov natrijevega klorida. Torej je nemogoče govoriti o bolj in manj zdravih sortah kuhinjske soli.

4 trgovin50 izdelkov
Zanimivi izdelki te čakajo v sorodnih kategorijah

Prejemaj posebne ponudbe

Prijavi se na Shoptok e-novice za lažjo odločitev pri vsakem nakupu.