Brezplačna
registracija

Brezplačna
registracija

Ohladi se in prihrani!

Vse za žar!

Brezplačna registracija

Ohladi se in prihrani!

Vse za žar!

Filtri
Filtriranje
Proizvajalec
Cena

Razvrsti
 

V sorodnih kategorijah vas čakajo zanimivi izdelki

Ne prezri sorodnih kategorij

Pogosto zastavljena vprašanja

Ali se kis lahko uporablja za hujšanje?

Mnogi ljudje uporabljajo jabolčni kis kot pripomoček za hujšanje, ker naj bi vplival na občutek sitosti in upočasnil skok krvnega sladkorja. Vendar pa kis sam po sebi ne bo povzročil znatne izgube teže. Lahko je del zdravih navad, vendar le v kombinaciji s pravilno prehrano in telesno aktivnostjo daje rezultate. Najvarneje je uporabiti 1-2 čajni žlički jabolčnega kisa na dan, razredčenega v vodi ali kot preliv za hrano.

Je jabolčni kis res zdrav?

Jabolčni kis se pogosto omenja kot naravno zdravilo za različne tegobe – od uravnavanja krvnega sladkorja, izboljšanja prebave do krepitve imunosti. Čeprav nekatere študije potrjujejo določene koristi, je pomembno vedeti, da jabolčni kis ni čudežna pijača in ne more nadomestiti uravnotežene prehrane ali medicinske terapije. Najbolje ga je uporabljati v zmernih količinah, kot dodatek solatam ali v pijačah, razredčenih z vodo. Prekomerna uporaba lahko poškoduje zobno sklenino ali draži želodec.

Je alkoholni kis zdrav?

Alkoholni kis je v majhnih količinah na splošno varen za uporabo in se pogosto uporablja pri kuhanju, za pripravo zimske juhe ali kot začimba. Vendar pa njegovo prekomerno uživanje ni priporočljivo, saj je lahko preveč kisel za želodec in povzroči draženje. Za razliko od jabolčnega ali balzamičnega kisa alkoholni kis nima pomembne hranilne vrednosti ali koristi za zdravje. Torej je zdrav v smislu, da ni škodljiv, če ga uporabljamo zmerno, vendar ne spada med prehransko bogata živila.

Kakšna je razlika med balzamičnim in vinskim kisom?

Balzamični kis je gostejši, slajši in se pogosto uporablja v solatah in marinadah, medtem ko ima vinski kis ostrejši okus in se pogosteje uporablja pri kuhanju.

Je jabolčni kis bolj zdrav kot navadni?

Jabolčni kis se pogosto povezuje s pozitivnimi učinki na prebavo in presnovo, medtem ko se alkoholni kis pogosteje uporablja za konzerviranje hrane in v gospodinjstvu.

 
 
1 2 3 4 5 >
 

 

Kis – živilo s številnimi uporabami

Kis je veliko več kot le dodatek solatam. Že stoletja se uporablja v kulinariki, medicini in naravni kozmetiki. Glede na surovino in postopek fermentacije ločimo več vrst – vsako s svojimi posebnostmi, okusom in namenom. Danes so najbolj razširjeni jabolčni, alkoholni, vinski, balzamični kis ter tudi bolj eksotične različice, kot je rižev kis.

Jabolčni kis – najbolj znan naravni zaveznik za zdravje

Jabolčni kis je ena izmed najbolj priljubljenih vrst kisa, zlasti med tistimi, ki prisegajo na zdrav življenjski slog. Pridobiva se s fermentacijo jabolčnega soka in je bogat z ocetno kislino, encimi in probiotiki. Pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, prebavi, razstrupljanju telesa ter tudi pri hujšanju. Uporablja se lahko tudi za nego kože, proti prhljaju ali kot naravni tonik za obraz.

Ekološki jabolčni kis, ki vsebuje t. i. "matično kulturo", velja za najbolj zdravilnega, saj je minimalno predelan in ohranja največ koristnih snovi. Priporoča se redčenje z vodo in uživanje na prazen želodec, a je uporaben tudi kot preliv za solate.

Vinski kis – zdravilen in tradicionalno uporaben

Vinski kis nastane s fermentacijo vina in je bogat s polifenoli in flavonoidi. V ljudski medicini je poznan po svojih zdravilnih učinkih, saj se uporablja za zniževanje krvnega tlaka, izboljšanje krvnega obtoka in krepitev metabolizma. Njegov izrazit okus se odlično poda mediteranskim receptom, marinadam, prelivom in omakam. Posebej cenjen je rdeči vinski kis, ki vsebuje več antioksidantov, priljubljen pa je tudi beli vinski kis, ki se uporablja pri pripravi lahkih jedi in osvežilnih solat.

Alkoholni kis – najpogostejša izbira za domačo rabo

Alkoholni kis, znan tudi kot beli kis, nastaja z industrijsko fermentacijo etanola. Ima visok delež ocetne kisline (običajno 9 %) in se najpogosteje uporablja za čiščenje, razkuževanje ter vlaganje zelenjave in ozimnico.

Če se sprašujete, ali je alkoholni kis zdrav, je odgovor odvisen od uporabe. Za uživanje je dovoljen v majhnih količinah, vendar zaradi svoje moči in nizke hranilne vrednosti ni priporočljiv za redno uporabo v prehrani – za razliko od jabolčnega ali vinskega kisa. V kulinariki in gospodinjstvu pa ostaja nepogrešljiv – kot naravno sredstvo za razmaščevanje, odstranjevanje vodnega kamna in osvežitev prostora.

Balzamični kis – italijanska klasika z bogatim okusom

Balzamični kis (aceto balsamico) je temen, gost in aromatičen kis, ki izvira iz Italije. Pridobiva se iz kuhanega grozdnega mošta in zori več let v lesenih sodih. Odličen je z različnimi siri, mesom, pečeno zelenjavo in sadjem, uporablja pa se tudi za glaziranje in dekoracijo jedi. Zaradi svoje kompleksnosti in sladko-kislega okusa je balzamični kis priljubljen dodatek v profesionalni kulinariki.

Rižev kis – nežen in eksotičen okus

Rižev kis prihaja iz azijske kuhinje in se najpogosteje uporablja pri pripravi sušija, marinad in lahkih jedi. Je blagega okusa in vsebuje manj kisline v primerjavi z vinskim ali alkoholnim kisom. Primeren je za vse, ki imajo raje nežne začimbe, hkrati pa ima tudi pozitiven učinek na prebavo.