Kis je veliko več kot le dodatek solatam. Že stoletja se uporablja v kulinariki, medicini in naravni kozmetiki. Glede na surovino in postopek fermentacije ločimo več vrst – vsako s svojimi posebnostmi, okusom in namenom. Danes so najbolj razširjeni jabolčni, alkoholni, vinski, balzamični kis ter tudi bolj eksotične različice, kot je rižev kis.
Jabolčni kis je ena izmed najbolj priljubljenih vrst kisa, zlasti med tistimi, ki prisegajo na zdrav življenjski slog. Pridobiva se s fermentacijo jabolčnega soka in je bogat z ocetno kislino, encimi in probiotiki. Pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, prebavi, razstrupljanju telesa ter tudi pri hujšanju. Uporablja se lahko tudi za nego kože, proti prhljaju ali kot naravni tonik za obraz.
Ekološki jabolčni kis, ki vsebuje t. i. "matično kulturo", velja za najbolj zdravilnega, saj je minimalno predelan in ohranja največ koristnih snovi. Priporoča se redčenje z vodo in uživanje na prazen želodec, a je uporaben tudi kot preliv za solate.
Vinski kis nastane s fermentacijo vina in je bogat s polifenoli in flavonoidi. V ljudski medicini je poznan po svojih zdravilnih učinkih, saj se uporablja za zniževanje krvnega tlaka, izboljšanje krvnega obtoka in krepitev metabolizma. Njegov izrazit okus se odlično poda mediteranskim receptom, marinadam, prelivom in omakam. Posebej cenjen je rdeči vinski kis, ki vsebuje več antioksidantov, priljubljen pa je tudi beli vinski kis, ki se uporablja pri pripravi lahkih jedi in osvežilnih solat.
Alkoholni kis, znan tudi kot beli kis, nastaja z industrijsko fermentacijo etanola. Ima visok delež ocetne kisline (običajno 9 %) in se najpogosteje uporablja za čiščenje, razkuževanje ter vlaganje zelenjave in ozimnico.
Če se sprašujete, ali je alkoholni kis zdrav, je odgovor odvisen od uporabe. Za uživanje je dovoljen v majhnih količinah, vendar zaradi svoje moči in nizke hranilne vrednosti ni priporočljiv za redno uporabo v prehrani – za razliko od jabolčnega ali vinskega kisa. V kulinariki in gospodinjstvu pa ostaja nepogrešljiv – kot naravno sredstvo za razmaščevanje, odstranjevanje vodnega kamna in osvežitev prostora.
Balzamični kis (aceto balsamico) je temen, gost in aromatičen kis, ki izvira iz Italije. Pridobiva se iz kuhanega grozdnega mošta in zori več let v lesenih sodih. Odličen je z različnimi siri, mesom, pečeno zelenjavo in sadjem, uporablja pa se tudi za glaziranje in dekoracijo jedi. Zaradi svoje kompleksnosti in sladko-kislega okusa je balzamični kis priljubljen dodatek v profesionalni kulinariki.
Rižev kis prihaja iz azijske kuhinje in se najpogosteje uporablja pri pripravi sušija, marinad in lahkih jedi. Je blagega okusa in vsebuje manj kisline v primerjavi z vinskim ali alkoholnim kisom. Primeren je za vse, ki imajo raje nežne začimbe, hkrati pa ima tudi pozitiven učinek na prebavo.